Je bent niet de enige met telefoonangst

Psyche & spiritualiteit door Mariëlle
Ah nee, je moet bellen... pff. Eerst even een bakkie. En je moet eigenlijk ook van te voren nog even plassen, want stel je voor... En een glaasje water binnen handbereik is ook wel handig. Mèn, waarom vinden we bellen zo erg?

Achteraf snap je er geen drol van waarom je dat telefoongesprek nou zo nodig anderhalf uur moest uitstellen met 1001 excuses. Maar dat jij bellen vreselijk vindt ligt niet aan jou. Meer mensen hebben er last van.


Meer dan de helft belt liever niet
Uit onderzoek

onder Belgische jongeren (die naar ons inziens te vergelijken zijn met Nederlandse jongeren en ook wij herkennen ons in dit probleem) is gebleken dat ze niet zo graag meer bellen. 65% van de ondervraagden belt eigenlijk nooit meer. We praten nog liever tegen een machine, via sms, whatsapp, mail en dat soort nieuwe communicatiemiddelen dan tegen een mens van vlees en bloed. Hoe komt dat toch?

Telefoonangst is iets van nu

Het begrip 'telefoonangst' komt pas om de hoek kijken bij de huidige generatie. Dus als je je herkent in het profiel van 'telefoonangstigen', dan ben je eigenlijk hartstikke hip. Zo kun je het ook zien. Het is de druk om het gesprek op gang te houden die het hem doet. Het oppervlakkige gebabbel aan de telefoon kan teleurstellingen en irritaties veroorzaken. Blijkbaar verlangen we naar diepgaande gesprekken.


Nooit meer telefoonangst

Ga niet bij de pakken neerzitten, maar pak jezelf bij de lurven. Zorg dat je voorafgaande aan het gesprek een aantal vragen paraat hebt om ongemakkelijke stiltes te voorkomen. Vermijd hierbij en in het gesprek zelf banale onderwerpen. Zorg voor diepgaande gesprekken door in te gaan op hoe de persoon aan de andere lijn zich voelt bij de besproken kwesties.
Weer een probleem de wereld uit geholpen.

Heb jij last van telefoonangst?